Hoppa till innehåll

Andrahandsuthyrning och medboende

Ska du hyra ut din lägenhet i andrahand eller har du funderingar kring om du får ha en inneboende? Här hittar du bland annat information och blanketter för andrahandsansökan.

Andrahandsuthyrning

Det finns möjlighet att hyra ut din bostad i andrahand, om du till exempel ska studera utomlands eller bli provsambo med din partner. För att hyra ut din lägenhet i andrahand behöver du fylla i en utav blanketterna nedan. Ansökan sker skriftligt och behöver lämnas in till oss senast en månad före planerad uthyrning.

Både du som hyr ut din lägenhet och du som ska hyra lägenheten i andrahand behöver uppfylla boendekraven för att vara boende hos oss. Det innebär att ni båda behöver bedriva aktiva studier vid Chalmers Tekniska Högskola eller Göteborgs Universitet, inneha ett aktivt medlemskap i studentkåren vid ditt universitet samt uppfylla studiekravet på minst 7,5 inrapporterade högskolepoäng per termin.

När du lämnar in din ansökan är vår handläggningstid cirka fyra veckor. Du behöver få ett godkännande från oss för att hyra ut din bostad i andrahand. Under den sista delen av din hyresperiod finns inte en möjlighet att hyra ut din lägenhet i andrahand.

Om du ska hyra en lägenhet i andrahand är din hyresrelation främst till personen du hyr lägenheten utav. Vår juridiska relation är med förstahandshyresgästen och vi kan tyvärr inte hjälpa dig vid konflikt kring hyra eller annat. Har du frågor är du varmt välkommen att kontakta oss. Vi hoppas du ska trivas i din lägenhet!

Mer information om andrahandsuthyrning
Blankett för att hyra ut din lägenhet i andra hand under terminerna
Blankett för att hyra ut din lägenhet under sommaren

Ny lag från 1 oktober 2019 angående olovlig andrahandsuthyrning och överhyra
Ny lag från 1 oktober 2019 för hyresrätter. Nya lagen innehåller Skärpta regler för
otillåten andrahandsuthyrning eller om du tar ut för mycket i hyra. Läs mer om lagen nedan.

Sambo eller inneboende

Du kan självklart bli sambo eller ha en inneboende, däremot är det endast möjligt att en person står på på hyreskontraktet. Ifall du vill dela på boendekostnaden har du möjlighet att ha en inneboende, du behöver själv bo i lägenheten. Om du inte gör det räknas det som olovligt andrahandsuthyrning. Om du har några frågor, hör av dig till oss så hjälper vi dig!