Hoppa till innehåll

Individuell Mätning Debitering (IMD)

Vissa av er som bor hos oss betalar hushållsel och varmvatten utanför er grundhyra. Därför har vi ett system som kallas IMD (Individuell Mätning och Debitering). Det är ett system för avläsning av individuell förbrukning för varje enskild lägenhet. I de byggnader sådant system inte finns tillgängligt, eller för tidpunkt då avläsningssystemet inte fungerar, debiteras ett genomsittligt schablonbelopp, som sedan korrigeras i hyran utifrån din faktiska förbrukning. Smart och rättvist, va?

Hur fungerar det?

Individuell Mätning och Debitering innebär att du som hyresgäst bara betalar för den hushållselen och eller varmvatten du har använt. Det räknas av två månader i efterhand, så att allting blir rätt. Schablonbeloppet på hyran är en fast kostnad, en snittuträkning för vad som oftast förbrukas på din lägenhetens storlek.

Hyresavin för en månad kommer omkring den 10-15:e månaden innan och om du förbrukat MINDRE än schablonbeloppet dras det av på hyran. Om du förbrukat MER än schablonen läggs det till på hyran, istället. För hushållsel och varmvatten tillkommer 25% moms och det debiteras från och med samma månad som mätningen startar. Tänk på att hyran betalas en månad i förskott- Alltså att hyran för nästa månad betalas i slutet på månaden innan. Som det brukar vara, helt enkelt.

 

Fördelar med IMD
Vad är bra med IMD då? – Du har möjlighet att själv påverka din förbrukning och samtidigt dina fasta kostnader. Detta brukar dessutom leda till minskad energianvändning, vilket sparar både plånboken och miljön. Nedanför finns det bildexempel på hur det går till när man flyttar in i bostaden första gången eller när vi för första gången startar IMD i en fastighet.

Hyresavi för Oktober

Aviseras i September

Schablonbelopp
“Hushållsel-Beräknad” och/eller “Varmvatten-Beräknad” står på avin första gången.

Hyresavi för November

Aviseras i Oktober
Individuell mätning (IMD) startar

Schablonbelopp
Mätvärden samlas in 1-31 oktober.

Hyresavi för December

Aviseras i November

Avräkning sker
-Avräkning sker för förbrukningen du hade i oktober (2 månader i efterskott)
-Extra förbrukning “Hushållsel” och/eller “Varmvatten, Extra förbrukning” står på avin.
-Om du förbrukat mindre än schablonen dras det av. Om du förbrukat mer än schablonen läggs det på.