Hoppa till innehåll

Malin

Malin har möblerat för umgänge

malin10_560Sedan november 2015 bor Malin, 22 år gammal och född i Göteborg, i en etta intill Kapellplatsen i sin hemstad. Hon studerar vid Göteborgs universitet för att så småningom bli socionom.

Lägenheten är på 28 kvadratmeter och hör till området Chabo, precis intill Chalmers. Rummet är välstädat och inredningen går i en lugn färgskala. Malin berättar att det är viktigt för henne att trivas hemma och hon tycker om att ha det fint omkring sig. Trots den begränsade ytan tycker Malin att hon fått till ett mysigt hem där allt hon behöver får plats.

I lägenheten finns en säng, en soffa och en byrå som också tjänar som TV-bänk. I hörnet står ett skrivbord fyllt av böcker och anteckningsblock, men inget matbord syns till.
– Jag prioriterade bort det, säger Malin. Visst hade det fått plats men det kändes viktigare att hålla rummet luftigt och ha plats för en stor soffa där jag och mina vänner kan umgås.

malin7_560

Malin har velat inreda lägenheten så att den känns välkomnande och passar bra för umgänge. Samtidigt vill hon inte övermöblera eller ta in för mycket saker, hon gillar när rum känns rymliga.
– När lägenheten är relativt liten känns det extra viktigt att behålla viss ledig yta, annars hade det nog känts trångt.

Malin är tacksam över att planlösningen gör kokvrån något avskärmad från rummet. På så sätt blir det mindre påtagligt att lägenheten egentligen bara består av ett och samma rum. Det uppstår som olika sfärer inom lägenheten med separata delar för studier, sömn, umgänge och matlagning.
– Det är skönt att slippa känna att jag lagar mat ståendes i sängen, säger hon.

Som socionomstudent läser Malin på Göteborgs universitet och enligt henne märks det ibland hur nära Chalmers hennes lägenhet ligger.
– Särskilt under vissa perioder blir det tydligt, som när allting skulle byggas inför kortegen, då var det många studenter i omlopp runt huset. Men det har aldrig stört mig eller varit irriterande, det är trevligt när det är mycket människor i området.
Malin förklarar också att hon upplevt en både respektfull och förlåtande stämning bland hyresgästerna, där ingen klagar på att det spelas musik men där ingen heller lämnar skräp eller tomburkar i korridorerna.

malin12_560

Det bästa med Chabo är läget, tycker Malin. I närområdet har hon gott om ställen att äta och fika, även sent på kvällen, samt goda förbindelser till resten av Göteborg. En kan promenera nästan vart en än ska, som skolan och centrum, och behöver oftast inte förlita sig på kollektivtrafiken. Ett av Malins vanligaste promenadmål är Botaniska trädgården.
– Det är så härligt att kunna se lite mer träd. Jag är uppvuxen nära skogen och tycker om att slippa innerstadskänslan ibland, berättar hon.
Malins bästa studenttips i närområdet är den stora Willysbutiken vid Grönsakstorget, bara två hållplatser bort. Där är priserna bra och det är lätt att ta sig hem med de tunga kassarna.
– Jag tror att nästan alla på Chabo handlar där, för här vid Kapellplatsen är det så dyrt!

Skribent och fotograf: Amalia Högdahl

Malin Hjort

Lägenhet: En etta, 28 kvadratmeter på Chabo
Ålder: 22
Studier: Socionomprogrammet på Göteborgs universitet
Bäst med Göteborg: Människorna, caféerna och grönområdena
Bäst med Göteborgs universitet: Att de har lokaler över hela Göteborg
Bäst med området: Läget och stämningen