Hoppa till innehåll

Hemma hos Mia och Zazu

Hemma hos Mia och Zazu

Under en av de varmaste dagarna i maj besöker vi Chabo, ett av Göteborgs största studentbostadskomplex med närhet till Chalmers och centrum. På 12:e våningen träffade vi Mia och hennes hund Zazu som bor i en etta. Dörren öppnades av en glad och välkomnande Mia, men även några enstaka skäll av en mer skeptisk Zazu.

Mia flyttade från Uppsala hösten 2012 för att studera Tekniskt basår på Chalmers, och i dagsläget studerar hon tredje året på Teknisk matematik. Även om Uppsala erbjöd fina studiemöjligheter och att en karriär som pilot och flygledare fanns på tapeten, så vägde ett miljöbyte och Chalmers tyngre.

Göteborg beskriver Mia som en öppen och trevlig stad, med närhet till natur och människor.
Människorna är lätta att interagera med och man kan kombinera studentliv med stadsliv. Att bo på Chabo underlättar för att få det bästa av de två världarna. Hon ser inga problem med att Chabo ligger så nära högskolan, utan värdesätter i stället närheten då hon under rasterna kan komma hem till sin älskade Zazu.

Mia har alltid älskat hundar och när hon fick möjligheten att skaffa Zazu var valet självklart. Även om tillfället kom lite plötsligt och att hon då bodde mindre, var det ingen tvekan i beslutet. Att kombinera livet som hundägare med studentlivet har inte varit ett problem och i huset finns ett mycket större antal hundägare än vad hon hade förväntat sig. Genom Zazu har hon därför lärt känna folk i området med likande intressen fått möjlighet att upptäcka de parker som finns i närheten. Hon kan framförallt rekommendera Näckrosdammen som ligger 500 meter bort, men även Slottsskogen med sitt inslag av vilda djur.

Vi frågar om Zazu har någon favoritplats i lägenheten och Mia börjar räkna upp platser tills hon kommer till insikt om att: ”Nä, Zazu är härskarinnan i huset”. Mia visar därefter upp sin lägenhet och hur hon fått plats med soffa, köksbord, säng och kontorsyta utan att det känns trångt. Hon berättar dessutom hur hon byggt sin egen sovalkov av garderober, vilket får lägenheten att kännas som en tvårummare. Man ser verkligen att Mia och Zazu trivs i sin lägenhet.

Under tiden vi träffat Mia får vi känslan av att hon inte räds att ta kontakt med nya människor och har lätt till samtal och skratt. Det underlättar när man som hon har flyttat till en helt ny stad ensam. Man förstår att Mia utöver studier och Zazu har fullt upp med att träffa kompisar – även om Zazu är en naturlig del i kompisgänget. Vi tackar därför både Mia och Zazu att de tog sig till att träffa oss och hoppas att de fortsätter trivas i Göteborg och området Chabo.

Skribent: Patrik Forsberg
Foto: Christoffer Rutström

Maryam ”Mia” Asoudeh

Ålder: 30 i år
Lägenhet: En etta på 35 kvadratmeter på Chabo
Studier: Teknisk matematik, Chalmers
Bäst med Göteborg: Människorna och naturen
Bäst med området: Närheten till Chalmers och centrum