Hoppa till innehåll

Airbnb är inte OK

Du har inte rätt att hyra ut din lägenhet på eget bevåg. Saknar du vårt skriftliga medgivande så är din uthyrning otillåten och du riskerar att bli av med lägenheten. Uthyrning via Airbnb kommer inte att godkännas av oss.

Andrahandsuthyrning i allmänhet och Airbnb i synnerhet är inte fullt lika enkelt och käckt som det verkar vid ett första påseende. Och alldeles nyligen har vi ett exempel hos oss: En av våra hyresgäster hyrde via Airbnb ut sin lägenhet till två trevliga personer som bara hade positiva “Airbnb-omdömen”. Uthyrningen rullade på tills dess polisen kontaktade oss för att berätta om bordellen som öppnat i lägenheten.

Vår hyresgäst har plötsligt hamnat i läget att svara för otillåten andrahandsuthyrning och att ha använt lägenheten för brottslig verksamhet. Båda sakerna innebär hyresrättens förverkande. Särskilt graverande är den andra orsaken eftersom man i det fallet inte ges tillfälle till rättelse. Vidare så är det inte fritt fram att sätta hyresbeloppet, och det gör ingen skillnad med en godkänd andrahandsuthyrning. Principen är att man inte får ta mer betalt än det man själv betalar i hyra. De priser som förekommer på Airbnb är inte förenliga med vad som gäller för andrahandsuthyrning.

Ditt hyresavtal förfogar du inte över på samma sätt som en ägodel. Det är inget du kan sälja eller låna ut. Hyresavtalet ger dig rätt att använda en lägenhet och den rätten är väl skyddad i hyreslagstiftning. Man kan till och med se hyreslagen som en skyddslagstiftning vilken tar hyresgästens parti mot vad som anses vara den starka parten i förhållandet; fastighetsägaren. I de flesta fall har du som hyresgäst lagstiftningen med dig. Du kan och ska känna dig trygg med ditt hyresavtal. Att inte betala hyra (såklart), att otillåtet hyra eller låna ut lägenheten eller att du själv eller någon annan idkar brottslig verksamhet  är några beteenden där du sätter din rätt till hyresavtalet på spel.

Och så långt har vi bara pratat om de formella aspekterna av att ovetandes hyra ut till bordellverksamhet. Var och en kan räkna ut vad vår hyresgäst funderade över när hen fick tillbaks sin lägenhet som var uthyrd fullt möblerad. En sak till att fundera över eftersom hen lånade ut Internetförbindelsen också: Vad har den använts till?